theophae a écrit :olivier82 a écrit :par contre lors du rinçage j'utilise bien une eau a 76/78°, je vérifie bien de ne pas dépasser les 80° fatidiques mais je rince avec de l'eau au Ph 7,6 (eau du robinet), ne faudrait il pas que je baisse un peu mon Ph d'eau de Rinçage ou en traversant les grains ca n'a pas réellement d'impact sur l'extraction de tanins une fois l’empâtage fini?
Il est conseiller de baisser le pH vers 6 pour éviter que ça ne remonte le pH de la maische lors du rinçage. C'est effectivement la première piste que je suivrais si j'étais toi.
Super merci beaucoup d'autan plus qu'avec le Grainfather le rincage est conséquent donc par extrapolation mon mout a 5,8 + mon sparge a 7,6... ca sent les tanins tout ca...
pour info : pH and Sparge Water
The pH of the sparge runoff should be below pH 6. Higher pH couples with too high sparge water temperatures to extract tannins, silicates, and other undesirable compounds from the grain, which create astringent off- flavors and cloudy, hazy beer. Too high pH should not be a problem because the sparge water will mix with the mash and its pH will naturally be lowered. However, if your water supply is highly alkaline and you treated it by boiling to precipitate out calcium and carbonates for the mash, you should do the same to the sparge water. Using untreated, highly carbonate sparge water may raise the pH of the runoff above acceptable levels.
Unless you are brewing very specialized beers using undermodified malts, very pale malts, or soft water, you shouldn’t worry too much about pH. You may need to make some adjustments such as boiling or adding gypsum, but for the most part the wort will take care of itself. Expensive pH meters will give you very accurate pH readings but are probably only necessary if you are aiming for very specific results.
c'est Mr BYO qui le dit..
sinon vous utilisez quoi pour baisser le PH? acide lactique ou citron pour certains?